This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Verzending: NL GRATIS/ Wereldwijd gratis boven 100,- 100 dagen retour

Are eczema and food related? How can it impact your skin health


Something I always read when looking for information about eczema is “clean diet, clean skin". Is that true? Are eczema and food related? The relationship between what food you eat and eczema is debated by many, considered irrelevant by some, and strongly preached by others. From my experience, I believe it is very different for each person suffering from eczema. Here’s my experience.

Het gaat niet over goed en slecht voedsel


Na een paar jaar in mijn leven waar mijn eczeem progressief was verergerd. Dus wendde ik me tot het internet. Ik probeerde een oplossing te vinden voor de jeukende, rode en droge huid die ik over mijn hele lichaam had. De crèmes die ik van mijn toenmalige dermatoloog voorgeschreven had gekregen, leken niet te werken. Dus begon ik na te denken over het idee dat mijn voeding een rol speelde in mijn eczeem. Na veel onderzoek besloot ik mijn dieet te veranderen en alles te schrappen waarvan het internet zei dat het "slecht" was. Ik begon alles wat ik at intensief bij te houden, vermeed situaties die niet in mijn dieet pasten, en volgde een strikt eetregime.

Makkelijk genoeg, toch?

This is where it went downhill. It wasn’t as easy to figure out eczema and food relationship. I didn’t seem to find any patterns in what I ate and my massive eczema flares. I would get very stressed if I caved and ate something I wasn't "supposed to"... And then I’d stress as I waited in anticipation for the inevitable eczema flare.

Hoewel ik er plezier in had gevonden om gezonde maaltijden te bereiden, miste ik de kans om met vrienden uit eten te gaan en bracht ik veel tijd door met me verdrietig en gefrustreerd te voelen. Ik had zelfs betaald om een bloedtest op voedselgevoeligheid te doen, maar de resultaten waren niet overtuigend. Wat ik me toen niet realiseerde, was dat ik langzamerhand een angst voor voedsel begon te ontwikkelen. Iets waarvan ik later hoorde dat het bekend stond als orthorexia.

This period in my life when I spent the most time and energy trying to "cure" my eczema ended up being the period in which it was the worst. Looking back, I believe that the stress and negative emotions that came with trying to maintain a strict diet were worse for me than any food I ate.

Voor mij ging het niet alleen om de relatie eczeem en voedsel. Geestelijke gezondheid was ook belangrijk


Een jaar later had ik het geluk op reis te gaan naar Europa om familie te bezoeken en te ontspannen op het strand. Terwijl ik daar was, koos ik ervoor om geen dieet te volgen en at wat ik wilde, hoewel ik nog steeds probeerde om relatief "gezond" te eten.

Free from the stress of what my daily life had turned into, verbeterde mijn eczeem enorm. When I finally came home, I woke up one morning and realized that for the first time in a decade, my skin was clear. It's been over a year since this day and every day I wake up and can't believe how lucky I am to be free from this disease.

I don't know if it will ever come back but I am certainly geen enkele dag voor lief nemenEn mijn dieet? Ik heb veel geleerd van dat jaar van mijn leven, en ik heb een gezonde levensstijl aangenomen die me toelaat te genieten wanneer ik wil en niet te stressen over wat ik in mijn lichaam stop. Waar het op neerkomt is dat ieders ervaring met eczeem en voeding anders is. Voor sommigen kan het helpen om een voedingsmiddel te elimineren waarvan ze weten dat het een probleem is. Voor anderen kan die extra stress de dingen alleen maar erger maken.

Hier zijn mijn tips voor iedereen die last heeft van eczeem:

  • Neem van tijd tot tijd een lauw bad, wees niet bang om jezelf te verwennen
  • Een goede vochtinbrengende crème vinden die voor uw huid werkt (met vallen en opstaan)
  • Jojoba olie helpt bij zeer droge flares
  • Wear clothing that doesn’t irritate your skin
  • Beoefen acceptatie en zelfliefde, denk positief (klinkt afgezaagd, maar het is belangrijk niet te stressen)
  • Haal veel frisse lucht en zon, en doe dingen die je gelukkig maken


Ik zend liefde naar iedereen die worstelt met huidaandoeningen. Je bent mooi en sterk, vergeet dat nooit!

Julia T
Ik ben een 23-jarige student die biomedische techniek studeert en al vele jaren last heeft van eczeem, voordat ik eindelijk een manier vond om mijn stressvolle levensstijl in balans te brengen met mijn eigen lichamelijke en geestelijke gezondheid. Ik denk dat de mogelijkheid om onze ervaringen te delen met andere mensen in soortgelijke situaties ons helpt en ons het gevoel geeft dat we niet alleen zijn op deze reis!

Follow Julia on Instagram

Cart

No more products available for purchase

Your cart is currently empty.

[[recommendation]]