This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Verzending: NL GRATIS boven 50,-/ Wereldwijd gratis boven 100,- 100 dagen retour

Are eczema and food related? How can it impact your skin health


Something I always read when looking for information about eczema is “clean diet, clean skin". Is that true? Are eczema and food related? The relationship between what food you eat and eczema is debated by many, considered irrelevant by some, and strongly preached by others. From my experience, I believe it is very different for each person suffering from eczema. Here’s my experience.

Het gaat niet over goed en slecht voedsel.


Een paar jaar geleden werd mijn eczeem steed erger, dus wendde ik me tot het internet. Ik probeerde een oplossing te vinden voor de jeukende, rode en droge huid die ik over mijn hele lichaam had. De crèmes die ik van mijn toenmalige dermatoloog voorgeschreven had gekregen, leken niet te werken. Dus begon ik na te denken over het idee dat mijn voeding een rol speelde in mijn eczeem. Na veel onderzoek besloot ik mijn dieet te veranderen en alles te schrappen waarvan het internet zei dat het "slecht" was. Ik begon alles wat ik at intensief bij te houden, vermeed situaties die niet in mijn dieet pasten, en volgde een strikt eetregime.

Makkelijk genoeg, toch?

This is where it went downhill. It wasn’t as easy to figure out eczema and food relationship. I didn’t seem to find any patterns in what I ate and my massive eczema flares. I would get very stressed if I caved and ate something I wasn't "supposed to"... And then I’d stress as I waited in anticipation for the inevitable eczema flare.

Hoewel ik er plezier in had om gezonde maaltijden te bereiden, ging ik niet meer met vrienden uit eten, en ik voelde me vaak verdrietig en gefrustreerd. Ik had zelfs betaald om een bloedtest op voedselgevoeligheid te doen, maar de resultaten waren niet overtuigend. Ik realiseerde me dat ik langzaam een angst voor voedsel begon te ontwikkelen, iets waarvan ik later hoorde dat het bekend stond als orthorexia.

This period in my life when I spent the most time and energy trying to "cure" my eczema ended up being the period in which it was the worst. Looking back, I believe that the stress and negative emotions that came with trying to maintain a strict diet were worse for me than any food I ate.

Voor mij gaat het niet alleen om de relatie eczeem en voedsel. Geestelijke gezondheid is ook belangrijk.


Een jaar later had ik het geluk op familiebezoek in Europa te gaan en te ontspannen op het strand. Terwijl ik daar was, koos ik ervoor om geen dieet te volgen en te eten wat ik wilde, hoewel ik nog steeds probeerde om relatief "gezond" te eten.

Free from the stress of what my daily life had turned into, verbeterde mijn eczeem enorm. When I finally came home, I woke up one morning and realized that for the first time in a decade, my skin was clear. It's been over a year since this day and every day I wake up and can't believe how lucky I am to be free from this disease.

I don't know if it will ever come back but I am certainly geen enkele dag voor liefEn mijn dieet? Ik heb veel geleerd van dat jaar. Ik heb een gezonde levensstijl ontwikkeld die me toelaat te genieten wanneer ik wil en niet te stressen over wat ik in mijn lichaam stop. Uiteindelijk is ieders ervaring met eczeem en voeding anders. Voor sommigen kan het helpen om een voedingsmiddel te elimineren waarvan ze weten dat het een probleem is. Voor anderen kan die extra stress de dingen alleen maar erger maken.

Hier zijn mijn tips voor iedereen die last heeft van eczeem:

  • Neem van tijd tot tijd een lauw bad, wees niet bang om jezelf te verwennen.
  • Een goede vochtinbrengende crème vinden die voor je huid werkt (dit vraagt veel uitproberen).
  • Jojoba olie helpt bij zeer droge opvlammingen.
  • Wear clothing that doesn’t irritate your skin
  • Beoefen acceptatie en zelfliefde, denk positief (klinkt afgezaagd, maar het is belangrijk niet te stressen).
  • Zorg voor veel frisse lucht en zon, doe dingen die je gelukkig maken.


Mijn hart gaat uit naar iedereen die worstelt met huidaandoeningen. Je bent mooi en sterk, vergeet dat nooit!

Julia T
Ik ben een 23-jarige student biomedische techniek. Ik had al vele jaren last van eczeem voordat ik eindelijk een manier vond om mijn stressvolle levensstijl in balans te brengen met mijn eigen lichamelijke en geestelijke gezondheid. Ik denk dat het ons helpt om onze ervaringen met andere mensen in vergelijkbare situaties te delen. Het geeft in ieder geval het gevoel dat we niet alleen zijn op deze reis!

Follow Julia on Instagram

Cart

No more products available for purchase

Your cart is currently empty.

[[recommendation]]